top of page

ŠIFF 2017: godina druga

Drugi po redu Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF) je trajao od 14. do 17. decembra 2017. godine i tokom svog trajanja kragujevačka publika je imala prilike da pogleda 12 filmova, iz 10 različitih zemalja u dugometražnom programu, kao i devet kratkih domaćih filmova, pretežno autorskih dela studenata Fakulteta dramskih umetnosti. Festival završen je u nedelju uveče 17. decembra 2017 god. proglašenjem pobednika.

Nemačkom reditelju, italijanskog porekla Đuliju Rićareliju, je uručena nagrada Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala za pobednički film u dugometražnoj selekciji debitantskih ostvarenja. Ceremonija dodele održana je u Gete institutu u Berlinu, a tom prilikom se autor filma zahvalio organizatorima ŠIFF-a i pre svega kragujevačkoj publici, koja je glasanjem odlučila da je nemačka istorijska drama “Lavirint laži” najbolji film sa repertoara festivala održanog u decembru.

 

“Lavirint laži" je prvenac Đulija Rićarelija koji se bavi zataškavanjem nacističkih zločina iz Drugog svetskog rata. Radnja se odvija u Nemačkoj šezdesetih godina, a priča prati mladog i odvažnog tužioca koji je rešen da izvede pred lice pravde nacističke zločince, iako je sve okrenuto protiv njega. Ovo je još jedno u nizu priznanja za film koji je inače bio i nemački kandidat za Oskara.

Na festivalskom repertoaru našla se i crnogorska komedija „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“ za čiju se projekciju tražila ulaznica više, a gost ŠIFFa bio je i reditelj filma Zoran Marković Zonjo, koji je nakon filma razgovarao sa publikom.

Pored samih filmova, ŠIFF je imao i sadržajan propratni program. Izuzetno posećena i zanimljiva bila je tribina „Moj prvi film“ na kojoj je o svojim počecima i karijeri govorio naš uvaženi reditelj Radivoje Raša Andrić. Najmlađi kragujevčani imali su priliku da na radionici „Mali film“ u organizaciji Filmkulture i agencije SuperMama nauče o filmskoj umetnosti, i da  snime svoje prve kadrove i scene.

Tokom trajanja  festivala, u Kulturnom centru UMMUS na repertoaru je bio bogat muzički program u okviru koga je publika nakon filmova mogla da čuje imena kao što su Stray Dogg, Maks Kočetov, Dragoslav Tanasković Trnda i drugi. 

Pobednika Goethe Inst.jpg

PROGRAM FESTIVALA

Program.jpg
bottom of page