KRATKOMETRAŽNI FILM - NACIONALNA KLASA

PETAK, 13. decembar 2019. godine / projekcije od 12:00 do 16:00 h / Dom omladine, Kragujevac

 

 

 

BAMBILEND

22 min 

Režija: Danilo Stanimirović

Strahinja je upravo završio glumačku akademiju i radi kao klovn na dečijim rođendanima. Bambilend je veliki zabavni park u njegovom rodnom gradu koji je radio dok je Strahinja u njemu odrastao. Sada je Bambilend napušten i ruiniran i kao takav pretstavlja metaforu Strahinjine generacije.

Danilo Stanimirović, rođen je na samom kraju dvadesetog veka u malom gradu na istoku Srbije. Tu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Trenutno studira film i digitalne umetnosti na Fakultetu za Medije i komunikacije u Beogradu. Iza sebe ima dva igrana i dva dokumentarna kratka filma koji su bili prikazivani na festivalima širom Balkana i osvojili više nagrada. U 2018. godini pridružio se listi pobednika takmičenja European Film Contest i European Film Challenge koja su mu omogućila učestvovanje na Kanskom i Venecijanskom filmskom festivalu. Na Pack&Pitch takmičenju Karlovačkog Four River Film Festivala za najboji filmski projekat, osvojio je prvo mesto i učešće na SDG Action Zone seminaru u zgradi UN - a u Njujorku. Bambilend je njegov najnoviji film.

 

 

 

ŠAFARIKOVA 19

20 min 

Režija: Lana Pavkov

Vanja i Anja večeraju sa Sergejem, Borisom i Ivanom u elegantno nameštenom salonu veoma propale kuće. Ne prepoznaju jedno drugo. Vanji je kuća poznata, ali se ne seća odakle. Anji takođe. Ubrzo, Vanja shvata da je Anja njena ćerka i da je kuća njihova. Sve postaje još posebnije kada obrate pažnju na svoje goste, hranu i piće. Ne shvataju zašto bi imale goste, niti ko su gosti. Anja oseća da će se sutra desiti nešto strašno, a Vanja da je sutra veoma poseban dan. Ni jedna se ne može setiti kakav. Da stvari budu gore, u kuću dolaze muzičari...

 

Lana Pavkov je studirala multimedijalnu režiju u miks klasi sa glumcima. Tokom studija učestvovala je u različitim radionicama režije i glume, poput: radionice Skota Fildinga (studio glume Majkla Čehova, Boston); Katarine Sejfert u laboratoriji Grotovski; Laboratoriji za razvoj projekata Britanskog filmskog instituta, radionicama Mile Turajlić i Borisa Mitića, itd. Lana je diplomirala predstavom "Draga Elena Sergejevna" u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Predstava je bila zabranjena posle nekoliko meseci.

 

 

 

GUŽVA

17 min 

Režija: Iris Janković

Anđela i Lena odlaze na muzički festival u nepoznati grad. Jedna noć satkana od tuge i strasti promeniće njihovu vezu zauvek. 

AIris Janković rođena je u Kotoru, 1996. Trenutno je apsolvent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. 

 

 

 

JESENJI VALCER

18 min 

Režija: Ognjen Petković

Priča o bračnom paru koji automobilom, vozeći sporednim putevima, pokušavaju da se izvuku iz "obruča" unutar koga se rat odvija. Na putu do slobode čeka ih barikada sa neprijateljski nastrojenim vojnicima. Ovo je priča o "jeftinoći" života u zlo vreme i banalizacija svih ljudskih tekovina u ratu.

OGNJEN PETKOVIĆ je rođen u Vukovaru 1986. godine. Završio je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2008. godine. Od 2011. počinje da se bavi filmom kao reditelj. Upisuje doktorske studije, smer audio - vizuelne umetnosti 2015. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Napravio je nekoliko kratkih igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova: Tri tačke (2011 - kratki igrani); Qatar (2014 - kratki dokumentarni); Ruke (2016 - eksperimentalni); Ljubav (2017 - kratki igrani); Žmurke (2018 - kratki igrani); Jesenji Valcer (2019 - kratki igrani). Ulazak srpske vojske u Novi Sad 1918. (2018 - kratki igrano - dokumentarni). Krokodil (postprodukcija – kratki igrani). Sa kratkim filmovima do sada je učestvovao na preko 60 domaćih i internacionalnih festivala: Palm Springs, Slamdance, Florida film festival, Kustendorf, Film court de Brest, GoDebut, Motovun, Villeurbanne, CinemaCity, Manhhatn international film festival, Regensburg, Beogradski Martovski… Kao scenarista pisao je kratka i duga scenarija, drame, serije a bavi se i dramatizacijom za pozorišta i pozorišnom režijom. Za svoja scenarija je nagrađivan. 

SUBOTA, 14. decembar 2019. godine / projekcije od 12:00 do 16:00 h / Dom omladine, Kragujevac

 

 

 

DINOSAUR

21 min 

Režija: Siniša Cvetić

U okvirima jedne sobe, čedrdesetogodišnji urbani muškarac iz Beograda mora da se suoči sa napuštanjem, preuzimanjem odgovornosti i erektivnom disfunkcijom.

Siniša Cvetić rođen je u Beogradu 1994. godine. Dve godine je studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Učestvovao u studentskim protestima i blokadi Filozofskog fakulteta koja je trajala 55 dana. Od 2016. godine studira filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je kratke dokumentarne i igrane filmove.

 

 

 

DIVAN DAN

17 min 

Režija: David Jovanović

Lopov početnik, njegov opasan saučesnik i jedna loše odabrana žrtva – biće ovo divan dan za sve.

David Jovanović je student III godine filmske i TV režije na FDU Beograd. Pobednik Telenorovog konkursa "Moj savršen dan”. U gimnaziji osnovao učeničku kompaniju "Daether studios” (produkcijska kuća). Jedan od osnivača TV OKK.  Ceremonija i direktan prenos gala dodele nagrada 29. Evropskog takmičenja najboljih učeničkih kompanija 2018. Reditelj i producent više namenskih filmova (70 godina FPU, 49. Beogradski FEST…). Dobitnik nagrade za najbolju režiju na 7. Duka festu u Banja Luci 2019. godine.  

 

 

 

KADA SAM KOD KUĆE

16 min 

Režija: Ivana Todorović

Marija se vraća kući nakon nekoliko godina života u inostranstvu, kako bi se suočila sa traumom iz
svoje prošlosti.

Ivana Todorović je rediteljka kratkih, socijalno angažovanih dokumentarnih filmova, koje je pravila u Beogradu i Njujorku. Filmovi "Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka" ,"A Harlem Mother“, "Rapresent“ i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71“ prikazani su na preko 100 internacionalnih filmskih festivala poput 63. Festivala u Berlinu, Berlinale Shorts; IFF Rotterdam, The Traverse City Film Festival (festival Michael Moore - a), Palm Springs Shorts, Sarajevo Film Festival; Anthology Film Archive u Njujorku i Cultura Contemporiana de Barcelona. Nagradjivani su na festivalima u Srbiji, Kosovu, Americi, Rusiji, Italiji, Kanadi. Film "A Harlem Mother“ je uvršten u online video biblioteku New York Times - a. Ovi filmovi se koriste u obrazovanju, medijskim kampanjama i NVO sektoru u Srbiji i svetu. Ivana se bavi i obrazovanjem mladih, drži radionice dokumentarnog filma i održala je TEDxAUK govor u Prištini. 2018. godione magistrirala je na katedri TV i filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti sa kratkim igranim filmom  "Kada sam kod kuće“. Diplomirala je na Documentary Media studies na New Schoolu u Njujorku, kao i na katedri za Etnologiju i antrologiju na Filozofskom fakultetu. Završila je u Beogradu francusku radionicu dokumentarnog filma Ateliers Varan, osnovanu od strane Jean Rouch - a. 

 

 

 

MI SMO VIDELI LETO

20 min 

Režija: Nikola Stojanović

Ena, prepuna želje za životom, seli se u Kaliforniju. Iza sebe ostavlja sve što je ikad volela. U umirućem, industrijskom gradu u Srbiji, provodi poslednji dan sa dva prijatelja iz detinjstva. Napuštena mesta bude sećanja o divljem detinjstvu, a dva dečaka razdvaja ljubav za istom devojkom.

Nikola Stojanović ima 24 godine, trenutno studira filmsku i tv režiju na FDU u Beogradu. Njegov kratki film "Zajedno"  je 2016. godine pobedio na West Herzegowina Festu. ”Mi smo videli leto” je pobedio na Beogradskom festivalu kratkog i dokumentarnog filma (Martovski) 2019. godine u kategoriji domaći kratki igrani film. Takođe, dobio je specijalno priznanje na Reviji studentskih filmova u Zagrebu, osvojio nagradu za najbolju režiju na Filmskom frontu, nagradu za najbolji srpski film na Japansko - srpskom filmskom festivalu, kao i drugu nagradu na Festivalu filma u Solnoku. Njegov kratki film "Šerbet” je osvojio Srce Sarajeva za najbolji studentski film na Sarajevo film festivalu. 

Preko svojih filmova pokušava da ispriča priču svoje generacije, i njihovih problema u Srbiji.