top of page

ŠIFF 2016: godina prva

Tokom četiri festivalska dana kragujevačka publika je imala prilike da vidi neka od najboljih i najautentičnijih dela mladih evropskih filmskih stvaralaca. Ukupno deset naslova u dugometražnom programu, među kojima i tri domaća filma, kao i osam filmova kratkog metra iz Srbije.

Nagradu publike grada Kragujevca na prvom Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu osvojio je dugometražni film crnogorsko-srpske koprodukcije  "Igla ispod praga", debitantsko rediteljsko ostvarenje Ivana Marinovića. Ista nagrada u konkurenciji kratkometražnog filma pripala je naslovu "Pogledi zatvorenih očiju" rediteljke Dore Filipović.

Pored samih filmova, festival je imao i bogat propratni sadržaj. Gledaoci su nakon projekcija razgovarali sa autorima, održan je i okrugli sto na temu "Zašto se baviti filmom u Srbiji" prilikom koga se razvila intenzivna i zanimljiva diskusija između govornika sa filmskih akademija u Srbiji i pretežno mladih ljudi zainteresovanih za kinematografiju.

 

Festival je koncipiran tako da nema stručni žiri, već je ocenjivanje filmova prepušteno samim gledaocima, ne bi li se na taj način što bolje i jasnije stekao uvid u ukus, senzibilitet i interesovanja šumadijske publike.

Publika je na ovom premijernom izdanju festivala nagradila crnogorsku gorku, crnohumornu komediju "Igla ispod praga", a reditelj Ivan Marinović je u obraćanju gledaocima naglasio da mu je ova nagrada posebno draga kao dokaz odličnog prijema filma u središtu Srbije.

Direktor festivala Gordan Matić istakao je zadovoljstvo činjenicom da je Kragujevac i ovom prilikom dokazao da je grad koji svakako ima potencijal i pre svega publiku za kulturne manifestacije ovog tipa.

Organizacija ŠIFF-a posebnu zahvalnost duguje gradu Kragujevcu i Filmskom centru Srbije koji su bili glavni pokrovitelji festivala, koji je sudeći prema poseti, ambijentu i reakciji publike upravo započeo jednu lepu tradiciju. 

PROGRAM FESTIVALA

bottom of page