top of page

ŠIFF 2018: godina treća

49348664_477751419296251_565174923003795

Decembar mesec, snažnije nego ranijih godina, obeležen je trećim izdanjem filmskog festivala. Ovaj put, sa ŠIFF - om smo ispratili 2018. godinu  - u pomalo neobičnom terminu od 28. do 30. decembra publika u Kragujevcu mogla je da pogleda 12 filmova u konkurenciji dugometražnih filmova i 8 u selekciji kratkometražnih.

 

Pobednik trećeg ŠIFF - a je autrisjki film "Najbolji od svih svetova", reditelja Adriana Goigingera. Sedmogodišnjak odrasta u andergraundu, narkomanskom okruženju, u austrijskom gradu Salzburgu, poznatom po kulturi i klasičnoj muzici. Njegova majka Helga je rastrzana između svoje ljubavi prema sinu i zavisnosti od droge. Uprkos ovakvom okruženju, Adrian ima srećno i normalno detinjstvo, najbolje od svih svetova. Njihov odnos funkcioniše sve do trenutka dok se nadležni organi i centar za socijalni rad ne umešaju, kada saznaju za Helginu zavisnost.

 

Kao i ranija izdanja festivala i ovo je obeležilo gostovanje reditelja iz zemlje i okruženja, čiji su filmovi bili u takmičarskoj konkurenciji. Tako se Kragujevačka publika družila i bila u mogućnosti da razgovara o njihovim ostvarenjima sa Elmirom Jukićem, Lazarom Bodrožom i Kostom Ristićem.

U konkurenciji "Nacionalna klasa" za najbolji kratkometražni film, kragujevačka publika svoj glas dala je filmu "Roze" Tamare Todorović. 

Prateći program festivala obeležila je projekcija francuskog filma "Makala", reditelja Emanuela Grasa, u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Tim povodom naši gosti bili su reditelj, An Loren Viguru iz francuskog Instituta za kulturu i Branislav Glumac, koordinator Instituta na projektima za umetnost i kulturu. Puna sala tokom projekcije filma i prostorije Đačkiog parlamenta, u kojem se vodio razgovor sa gostima, još jednom su potvrdili ljubav kragujevačke publike, naročito mladih, prema sedmoj umetnosti.

U danima festivala, nezaobilazni događaj bila je edukativna, potpuno besplatna radionica "Mali film" u saradnji sa udruženjem Filmkultura iz Beograda. Tokom radionice najmlađi sugrađani su se kroz igru upoznali sa prvim tajnama nastanka filma.

PROGRAM FESTIVALA

SHIFF 2018 WEB sajt_program SRB sve.jpg
bottom of page