top of page

ŠIFF 2019: godina četvrta

98056521_773015646436492_738290735284591

Četvrto izdanje ŠIFF - a ostaće upamćeno kao jedini filmski festival u zemlji koji je u svom glavnom, takmičarskom programu, imao čak 7 debitantskih ostvarenja domaće kinematografije, od 11 naslova koji su se takmičili za glavnu nagradu po izboru publike i iznos od 60.000,00 RSD. Naglašavamo da je ovo prvi put da se pored plakete, pobedničkom filmu ŠIFF - a dodeljuje i novčana nagrada. Konkurenciju su pojačala još 4 strana filma iz Nemačke, Francuske, Austrije i Hrvatske.

Sve projekcije tradicionalno su organizovane u sali Pozorišta za decu u kragujevačkom Domu sindikata.

Najjači utisak na publiku, a koja ga je svojim glasovima proglasila za pobednika 4. ŠIFF - a,  ostavio je film „Moj jutarnji smeh“, kragujevačkog reditelja Marka Đorđevića. Za ovu projekciju vladalo je veliko interesovanje, pa je sala Doma sindikata primila više od 350 posetilaca, dok je veliki broj ljubitelja festivala na žalost bio vraćen.

Tradicionalno, festival je protekao uz veliki broj gostiju i reditelja filmova koji su bili u takmičarskoj konkurenciji. Imali smo priliku da razgovaramo rediteljom pobedničkog filma „Moj jutarnji smeh“ - Markom Đorđevićem, sa kojim se festivalskoj publici poklonila i ekipa filma. Q&A nakon predstavljanja vodio je moderator, a publiku je posebno zanimalo iskustvo rada sa Nebojšom Glogovcem, koji je u ovom filmu imao jednu od svojih poslednjih uloga. Iste, završne večeri festivala, kragujevčanima se poklonio i reditelj Marko Sopić, čiji film „Ekipa“ do sada pogledalo više od 100.000 gledalaca. Sopićevu publiku najviše su zanimale anegdote sa snimanja, prava od UEFE za snimanje i slični problemi na koje je nailazio stvarajući svoj debitanstki film. Drugog dana festivala sa nama je bila i rediteljka Maša Nešković, koja je imala priliku da sa publikom podeli priču o tome kako je njen privatan život i život ljudi oko nje uticao na stvaranje filma „Psi umiru sami“. Pored reditelja, gosti festivala bili su i glumci u ostvarenjima „Psi umiru sami“ i „Taksi bluz“.

Prateći program i ove godine predstavljala je revija kratkometražnog filma, koji su se prikazivali u kragujevačkom Domu omladine. Za najbolji kratkometražni film, u konkurenciji 8 naslova, proglašen je film "Bambilend", reditelja Danila Stanimirovića. 

Zadovoljstvo organizatora nakon završetka festivala bila je ogromno. Posećenost i činjenica da se poslednjih dana godine govorilo samo o ŠIFF - u još jednom su pokazali da ŠUMADIJSKI INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL sa pravom nosi epitet manifestacije od izuzetnog značaja za grad Kragujevac.

2019SIFF_Plakat.jpg

PROGRAM FESTIVALA

bottom of page